Правова допомога

Належна оплата праці – одна із переваг офіційної зайнятості

Так, заробітна плата офіційно працевлаштованого працівника не може бути нижчою мінімальної заробітної плати згідно зі статтею 95 Кодексу законів про працю України. З 1 вересня 2020 року вона становить 5000 гривень. На важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці та умовами підвищеного ризику для здоров'я працівникам установлюється підвищена оплата праці згідно зі статтею 100 КЗпПУ.

Виплату заробітної плати працівникові роботодавець повинен здійснювати не рідше двох разів на місяць. Розмір заробітної плати за першу половину місяця повинен бути не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) персоналу.

Працівник, трудова діяльність якого належним чином задекларована, має гарантоване Законом право на виплату: відпускних (заробітна плата працівників за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше, ніж за три дні до її початку (стаття 115 КЗпПУ) та лікарняних. Такий працівник також має право на доплату за надурочні й нічні роботи, а також за роботу у святкові та вихідні дні.

За погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується роботодавцем у подвійному розмірі годинної ставки – стаття 106 КЗпПУ. Робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку, у грошовій формі у подвійному розмірі – стаття 72 КЗпПУ. Робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, встановленому угодами (колективними договорами), але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час – стаття 108 КЗпПУ.

Ви не авторизовані у системі для того щоб ви мали змогу коментувати новину вам необхідно авторизуватися або зареєструватися