Безпека життєдіяльності

Не паліть суху траву та сміття

Найчастішою причиною загорянь сухостою є людський фактор. Випалювання сухої трави біля подвір’я може призвести до масштабної пожежі, а це пряма загроза життю громадян, їх домівкам, рослинному і тваринному світові.

Працівники поліції закликають громадян не палити суху траву і сміття, забруднюючи навколишнє середовище та провокуючи пожежі. Необхідно повідомляти до поліції про паліїв і по можливості говорити із сусідами, які нехтують попередженнями та правилами.

За самовільне випалювання рослинності передбачено накладення штрафу на громадян від 3060 до 6120 гривень, відносно посадових осіб – від 15300 до 21420 гривень.

Самовільне спалювання залишків сухої рослинності за статтею 77-1 КУпАП тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також за порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення передбачена відповідальність відповідно до статті 82 КУпАП. Порушникам за такі дії загрожує накладення штрафу на громадян – від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових – від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу передбачена кримінальна відповідальність згідно статті 245 Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за такі дії передбачає позбавлення волі на строк до 10 років.

Ви не авторизовані у системі для того щоб ви мали змогу коментувати новину вам необхідно авторизуватися або зареєструватися