Безпека життєдіяльності

Порядок одержання допуску (посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами

Щороку для захисту сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб та бур'янів використовується значна кількість пестицидів до роботи з якими залучаються працівники без відповідних навичок та без допуску (посвідчення) на право роботи з пестицидами. Такі дії можуть привести до негативних наслідків.

Перед початком весняно-польових робіт необхідно пройти спеціальну підготовку з питань безпечного проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами та отримати посвідчення.

Відповідно до статті 18 Закону України «Про захист рослин» та статті 11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» суб’єкти господарювання зобов’язані допускати до робіт із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин, їх торгівлею, лише осіб, які пройшли спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення і допуск.

Порядок одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами визначається Постановою КМУ від 18 вересні 1995 р. № 746.

Підприємства, організації, установи, фізичні особи-підприємці та громадяни діяльність, яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами повинні пройти спеціальну підготовку з питань безпечного проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами та отримати посвідчення.

Підставою для видачі допуску (посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання робіт з пестицидами і агрохімікатами та медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров’я. Для отримання вище зазначених документів необхідно звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області із зверненням (заявою) та копією медичної книжки згідно форми, що визначено Постановою КМУ № 746 від 18 вересня 1995 року.

Згідно наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.02.2013 року №96» від 25.02.2021року №395 встановлено розмір плати за проведення навчання працівників, які безпосередньо виконують роботи пов’язані з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами.

Відповідальність за порушення законодавства у сфері захисту рослин несуть особи, винні у не проходженні спеціальної підготовки та неотриманні відповідного допуску та посвідчення на право проведення робіт, пов’язаних з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею засобами захисту рослин та тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову відповідальність (стаття 21 Закону України «Про захист рослин»).

Детальну інформацію можна отримати звернувшись до відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області за адресою: м.Новоселиця вул.Бессарабська 26.

Наталія Костюк

Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби у Чернівецькій області

Ви не авторизовані у системі для того щоб ви мали змогу коментувати новину вам необхідно авторизуватися або зареєструватися