Правова допомога

Відпустки під час дії воєнного стану

З 24 лютого 2022 року через військову агресію Російської Федерації в Україні введено воєнний стан. На час війни змінилися правила застосування законодавства про працю.

Одним з основних законодавчих актів, який регламентує надання відпустки, є Закон України “Про відпустки” від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР. Однак, у цей нелегкий для нашої країни час, з 24.03.2022 р. діють норми Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX, який діятиме винятково протягом воєнного стану.

Протягом воєнного стану щорічні основні відпустки надаються згідно з графіком відпусток (стаття 10 Закону України «Про відпустки»), але враховуючи обмеження, запроваджені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі - Закон № 2136 – ІХ). Закон № 2136-ІХ обмежив тривалість щорічної основної відпустки. Відповідно до статті 12 Закону № 2136-ІХ у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарних дні. Це не означає, що працівники, які мають право на щорічну основну відпустку більшої тривалості, втратять право на її частину, що перевищує 24 к. д. Роботодавець надасть невикористану частину відпустки після завершення дії воєнного стану. Тобто, щорічна основна оплачувана відпустка надаватиметься  працівнику тривалістю 24 календарних дні у період воєнного стану. У випадку, якщо людина бажає, після використання в робочому році щорічної відпустки за цей рік, надаватиметься невикористана щорічна відпустка за минулий період, зазначене обмеження в 24 к.д. не поширюється. Адже якщо працівник із будь-яких причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку за декілька попередніх років, то він має право використати її.

Роботодавець має право під час воєнного стану відмовити у щорічній або іншій відпустці працівникам об’єктів критичної інфраструктури, окрім відпусток: у зв’язку з вагітністю та пологами; для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (частина 2 статті 12 Закону № 2136-ІХ).

На період воєнного стану не діє норма статті 73 КЗпП України щодо святкових і неробочих днів. На період воєнного стану змінено й тривалість відпустки без збереження заробітної плати. Максимальна тривалість відпустку без збереження зарплати за згодою сторін у мирний час становить 15 к. д. на рік (частина 1 статті 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР). Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку у 15 к. д., встановленого частини 1 статті 26 Закону  України «Про відпустки» (частина 3 статті 12 Закону № 2136-ІХ).

Роботодавець не має права змушувати працівників йти у відпустки без збереження зарплати на час воєнного стану. Оформлення відпусток без збереження заробітної плати, передбачених статті 25, 26 Закону  України «Про відпустки», є правом, а не обов’язком працівника.

Працівник може оформити й будь-яку іншу соціальну відпустку (за ст.17-20 Закону України «Про відпустки») або відпустку без збереження зарплати (за ст. 25 Закону України «Про відпустки»), на яку він має право. При цьому надання відпусток, передбачених статтею 25 Закону України «Про відпустки», здійснюється роботодавцем в обов’язковому порядку за ініціативою працівника, а надання відпусток, передбачених статтею 26 вищезгаданого закону, здійснюється за згодою сторін.

Щоб отримати безоплатну юридичну консультацію та роз’яснення з правових питань, звертайтесь:

- до сектору Хотинське бюро правової допомоги відділу безоплатної правової допомоги Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м.Хотин, вул.О.Кобилянської, 2А;

- за номером (03731)2-10-61;

- на електронну пошту: khotynske@legalaid.cv.ua;

- через скайп-зв’язок: live:khotynske, Хотинське бюро правової допомоги;

- за номером 0 800 213 103 – цілодобово.

Галина РУСНАК,

завідувач сектору Хотинське бюро правової допомоги

відділу безоплатної правової допомоги

Кельменецького МЦ з надання БВПД

Ви не авторизовані у системі для того щоб ви мали змогу коментувати новину вам необхідно авторизуватися або зареєструватися