Правова допомога

Як протидіяти домашньому насильству?

Як виявити домашнє насильство, хто і яку несе відповідальність за домашнє насильство та де і як отримати допомогу. Про це інформують фахівці Хотинського бюро правової допомоги Кельменецького МЦ з надання БВПД.

Відповідно до Закону України "Про запобігання та протидії домашньому насильству", домашнє насильство – це дії фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, скоєні в родині чи в межах місця проживання, які призводять до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Дія цього закону поширюється на таких осіб:

- подружжя;

- колишнє подружжя;

- наречені;

- батьки або діти одного з подружжя (колишнього подружжя);

- особи, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, їх родичі;

- особи, які мають спільну дитину;

- батьки (мати, батько) і дитина (діти), їх родичі;

- опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі.

Домашнє насильство може бути вираженим у різних формах:

- фізичне (заподіяння тілесних ушкоджень, незаконне позбавлення волі, мордування, залишення в небезпеці, ненадання допомоги, заподіяння смерті);

- сексуальне (будь-які діяння сексуального характеру, вчинені без згоди особи);

- психологічне (словесні образи, погрози, приниження, переслідування, залякування, обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, що спричиняють невпевненість, нездатність захистити себе, шкоду психічному здоров’ю);

- економічне (умисне позбавлення житла, їжі, одягу, коштів чи документів, перешкоджання в отриманні лікування, заборона працювати, примушування до праці, заборона навчатися).

Якщо стали жертвою домашнього насильства, необхідно одразу:

- викликати поліцію, подзвонивши на номер 102;

- звернутися за безкоштовною правовою допомогою (захист, представництво у суді, складання документів), подзвонивши на номер 0800-213-103/єдиний контакт-центр безоплатної правової допомоги (цілодобово та безкоштовно у межах України);

- звернутися на «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації, подзвонивши на номер 116-123 (цілодобово та безкоштовно в межах України).

Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» передбачено механізми захисту від домашнього насильства:

За ініціативою поліції або за заявою постраждалої особи до кривдника може бути застосовано терміновий заборонний припис. Який передбачає для кривдника:

- зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;

- заборону на вхід та перебування у місці проживання (перебування) постраждалої особи;

- заборону в будь-який спосіб контактувати із постраждалою особою.

Термін дії припису – до 10 діб.

На більш тривалий термін видається обмежувальний припис, за заявою до суду потерпілої особи або її представника, батьків, родичів, органу опіки та піклування. Рішення про застосування обмежувального припису приймає суд не пізніше 72 годин.

Обмежувальний припис передбачає для кривдника:

- заборону перебувати у місці спільного проживання (перебування);

- усунення перешкод у користування майном потерпілою особою;

- обмеження спілкування з постраждалою дитиною;

- заборону наближатися на визначену відстань до місця проживання;

- заборону перебувати у місцях навчання, роботи та інших місцях, які відвідує постраждала особа;

- заборону особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, переслідувати її, спілкуватися з нею;

- заборону вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою.

Термін застосування – до 6 місяців та може бути додатково подовжений ще на строк не більше 6 місяців.

Згідно ст.173-2 КпАП за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування законодавством встановлено відповідальність у виді накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до десяти діб. А у разі вчинення тих самих дій особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі правопорушення передбачено відповідальність у виді штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

Відповідно до ст.126-1 КК України, встановлюється кримінальна відповідальність за домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи. За такі дії особа буде нести покарання у виді громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до двох років.

Якщо виникли запитання і необхідна безоплатна правова допомога, звертайтесь:

- до відділу «Хотинське бюро правової допомоги» Кельменецького МЦ з надання БВПД, що знаходиться за адресою: м.Хотин, вул.О.Кобилянської, 2А;

- за номером (03731)2-10-61;

- на електронну пошту: khotynske@legalaid.cv.ua;

- через скайп-зв’язок: live:khotynske, Хотинське бюро правової допомоги;

- за номером 0 800 213 103 – цілодобово.

В. о. начальника відділу

«Хотинське бюро правової допомоги»

Галина РУСНАК

Ви не авторизовані у системі для того щоб ви мали змогу коментувати новину вам необхідно авторизуватися або зареєструватися